Artikelen

Alternatieve brandstoffen, een infrastructuur voor elektrische laadpunten in de stad, subsidies- en stimuleringsregelingen. Bij stadslogistiek komt heel wat kijken. Kennis en informatie delen we daarom in de vorm van uitgebreide artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Filter resultaten

Schone logistiek Slimme logistiek Voordelen

Grote kansen elektrische stadslogistiek

Leefbare binnensteden en het terugdringen van uitstoot vraagt om slimmere stadslogistiek en om emissievrije voertuigen. Omdat het aanbod van elektrische bestelwagens en vrachtauto’s snel toeneemt, ligt voor ondernemers het elektrificeren van het goederenvervoer van en naar de stad voor de hand. Er zijn veel vragen, maar het biedt ook veel kansen.

Ga naar artikel Grote kansen elektrische stadslogistiek
Schone logistiek Slimme logistiek Regelgeving Voordelen

Stimuleringsregelingen stadslogistiek Rotterdam

Met deze regelingen stimuleert gemeente om Rotterdam bereikbaar en leefbaar te houden. Ondernemers in de regio worden aangemoedigd om emissie vrij te rijden en een bijdrage te leveren aan het verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen.

Ga naar artikel Stimuleringsregelingen stadslogistiek Rotterdam
Schone logistiek Slimme logistiek

Vrachtwagens met minder toeren onderweg

Twee technieken zijn dominant: eco roll, waarbij met behulp van gps de snelheid van de vrachtwagen zó wordt ingesteld dat de auto een deel van de route kan ‘uitrollen’ terwijl de motor stationair draait.

Ga naar artikel Vrachtwagens met minder toeren onderweg
Schone logistiek Slimme logistiek

Bijna autonoom rijden

Veel is de afgelopen jaren in de media bericht over autonoom rijdende vrachtwagens. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) stimuleerde platooning, het in konvooi rijden van vrachtwagens, waarbij alleen de voorste actief bestuurd wordt en de andere wagens volgen.

Ga naar artikel Bijna autonoom rijden
Schone logistiek Slimme logistiek Regelgeving

Kostenbesparende en schone bouwlogistiek

De stad groeit en er komen snel veel woningen bij. De komende jaren wordt er in Rotterdam steeds meer van de bouwsector gevraagd. Een nieuwe aanpak in de bouwlogistiek levert veel kostenbesparing, betere bereikbaarheid én een schonere lucht op. De stimuleringssubsidie ritbesparing ondersteunt deze nieuwe aanpak.

Ga naar artikel Kostenbesparende en schone bouwlogistiek
Schone logistiek Slimme logistiek Voordelen

Bandenspanning

Rijden met de juiste bandenspanning levert door onder meer brandstofbesparing en minder slijtage niet alleen geld op, het is ook goed voor het milieu, de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Ga naar artikel Bandenspanning
Schone logistiek Slimme logistiek

Tracking & tracing

Tracking & tracing is verreweg de meest ingeburgerde toepassing van telematica in het weg- en personenvervoer. De investering in een track & trace-systeem resulteert voor vrijwel elk bedrijf in een besparing op de brandstof. De CO2-uitstoot neemt af omdat ritten efficiënter worden.

Ga naar artikel Tracking & tracing
Schone logistiek Slimme logistiek

Black box

De black box registreert alle relevante data van een voertuig. Naast tracking & tracing kunnen gegevens uit het motormanagement worden geregistreerd, de hoeveelheid brandstof in de tank kan worden gemeten of de beelden van een dashboardcamera kunnnen worden opgeslagen.

Ga naar artikel Black box
Schone logistiek Slimme logistiek

Fleet management-systemen

Steeds meer trucks en bestelwagens worden uitgerust met elektronica om zowel de chauffeur, als de ondernemer te ondersteunen. Het monitoren van een voertuig, het monitoren van rijgedrag of het rijden volgens de meest ideale route: veel is inmiddels gedigitaliseerd

Ga naar artikel Fleet management-systemen

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Plugin 010 - Het kennisevenement van Logistiek 010 - Donderdag 30 maart - Laat ons weten of je er bij bent!