Logistieke spin in het web

wematrans-vrachtwagen

Logistiek dienstverlener Wematrans uit Naaldwijk is gespecialiseerd in het vervoer van sierteelt. Oftewel, bloemen en planten. Het bedrijf heeft op elke veiling in Nederland een vestiging. Met speciale koelvoertuigen worden de producten ‘s nachts bij de kweker opgehaald en naar de veiling gebracht. Na de verkoop brengt Wematrans de producten ook weer naar de klant of naar een exporteur. Het bedrijf opereert namelijk uitsluitend in Nederland. Met deze functie is Wematrans een logistieke spin in het web in de Nederlandse veilingwereld.

Speerpunt duurzaam ondernemen

Wematrans is op allerlei manieren bezig met duurzaam ondernemen. Dat gaat van schone voertuigen, tot ladingen bundelen tot samenwerking met collega’s uit de branche. Niet voor niets heeft Wematrans maar liefst 5 Ecostars gekregen, de maximale score. Daarnaast heeft Wematrans een Lean and Green Award in zijn bezit. Dit duurzaamheidscertificaat wordt op landelijk niveau uitgereikt. ‘Na het behalen van dit certificaat, kwamen we in contact met de gemeente Rotterdam en Ecostars,’ vertelt Ab van Marrewijk, directeur van Wematrans. ‘We hebben 5 sterren gekregen omdat we met Euro 5- en Euro 6-voertuigen rijden. Daarnaast hebben we 10 zogenaamde Duel Fuel vrachtwagens. Die rijden zowel op Diesel als op LNG, waardoor ze een stuk minder CO2 uitstoten dan een dieselvoertuig.’

Minder kilometers dankzij LZV’s

‘Onze vloot bestaat uit 4 bakwagens, 3 trailers en 26 lange zware voertuigen (LZV’s). Door te investeren in LZV’s, besparen we flink op brandstofkosten en kilometers. Én het vermindert onze CO2-uitstoot aanzienlijk,’ aldus van Marrewijk. ‘Dat komt onder andere doordat je met een LZV twee keer zoveel in één keer kunt vervoeren. Voor dezelfde lading zou je met een reguliere vrachtwagen twee keer moeten rijden. Op die manier verlagen we dus ook de druk op het verkeer. Daar bovenop komt dat we de lading zoveel mogelijk bundelen; de bezettingsgraad van onze voertuigen is gemiddeld 90%. En dan te bedenken dat onze voertuigen gemiddeld 20 uur per etmaal op de weg zijn. Dat we dit voor elkaar krijgen is mede te danken aan onze planning. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.’

Regisseur van flexibel vervoer

Naast de eigen voertuigen, huurt Wematrans dagelijks ook nog zo’n 10 extra voertuigen in bij andere logistiek dienstverleners. ‘Zo behouden we flexibiliteit,’ vertelt van Marrewijk, ‘en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat anderen ook zo min mogelijk lege kilometers rijden. Als we een lege rit met een van onze eigen voertuigen kunnen voorkomen door een ander te laten rijden, zullen we dat zeker doen.’ De planning voor dit flexibele vervoer, wordt geregisseerd door de planners van Wematrans.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten over Wematrans? Bekijk dan de website, wematrans.nl. Of wilt u zich ook aansluiten bij het ECOSTARS-programma? Dat kan. U leest er meer over op de pagina ECOSTARS.


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Plugin 010 - Het kennisevenement van Logistiek 010 - Donderdag 30 maart - Laat ons weten of je er bij bent!