Convenant ZES

Convenant ZES: Zero Emissie Stadslogistiek Rotterdam

In Rotterdam zijn overheid en bedrijfsleven samen op weg naar schone en efficiënte stadslogistiek. Afspraken, acties en de wil om samen te werken zijn vastgelegd in een convenant.

‘Ja’ tegen ‘Samen op weg naar nul’.

Met de ondertekening van het convenant zeggen overheid en bedrijfsleven ‘ja’ tegen ‘samen op weg naar nul’. Daarmee onderstrepen we onze intentie om samen te werken, want alleen dan kunnen we echt zorgen voor een schone, gezonde en aantrekkelijke stad. In het convenant benoemen we ook de acties waar alle convenantpartners zich aan verbinden en die zij tot ten minste 2030 uitvoeren. Daarnaast leggen alle partners samen in het Convenant ZES de omvang van de ZES-zone vast en bepalen ze de toegangseisen.

Wat is stadslogistiek?

Stadslogistiek is alle vervoersbewegingen van goederen of diensten naar of uit de stad. We noemen het ook wel het eerste of het laatste deel van de logistieke keten, de last-mile. Daarnaast zijn er ook de doorgaande logistieke verkeersstromen. De bedrijven die deel uitmaken van stadslogistiek, delen we op in zes segmenten:

  • Vers
  • Stukgoederen
  • Afval
  • Express/ pakketten
  • Facilitair/ service
  • Bouw

Partijen in deze verschillende segmenten zetten zich in voor uitstootvrij en efficiënt transport. Door schone voertuigen te gebruiken, zoals elektrische auto’s en vrachtwagens of vrachtfietsen. Maar ook door het verminderen van ritten: goederen worden gebundeld aan de rand van de stad en voertuigen zo optimaal mogelijk beladen.

Sluit vandaag nog aan

Heb je te maken met stadslogistiek in Rotterdam en wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de ZES-zone, neem dan contact met ons op en sluit  vandaag nog aan bij de community van Logistiek 010. Heb je interesse om convenantpartner te worden, dan kun je dat ook kenbaar maken.

Download hier het volledige Convenant ZES

Ondertekening van het Convenant ZES

Op 1 december 2020 is het convenant ondertekend door 57 partners uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. De ondertekening vond virtueel plaats en werd gehost vanuit de live talkshow op locatie van Picnic, één van de convenantpartners. In de talkshow werd samen met andere convenantpartners gesproken over hoe we elkaar nog beter kunnen vinden in het leggen van de ontbrekende stukjes van de puzzel. En samen op weg kunnen naar nul.

Kijk de uitzending hier terug

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Plugin 010 - Het kennisevenement van Logistiek 010 - Donderdag 30 maart - Laat ons weten of je er bij bent!