Persoonlijk advies

Op 1 januari 2025 wordt in Rotterdam de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek van kracht. Binnen deze zone moet de logistiek zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, met alleen uitstootvrije voertuigen. Heb je als ondernemer een brandstof aangedreven voertuig, dan mag je de ZES-zone niet in. Stap daarom snel over op elektrisch. Logistiek 010 ondersteunt je bij en adviseert je over het uitstootvrij maken van je wagenpark en hoe je efficiënter kunt gaan rijden.

Ben je ondernemer of zzp‘er, heb je een of meer bestel- of vrachtauto’s, kom je daarmee in Rotterdam of op de ring? Dan ben je hier op de juiste plek en helpen we je graag om de overstap naar elektrisch te maken. De logistiek makelaars van de Gemeente Rotterdam helpen je graag op weg met gratis en persoonlijk advies en praktische tips. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor jouw bedrijf, de kosten, voorwaarden en voordelen.

Wat kun je van ons verwachten?

 • Uitleg over de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone)

  We vertellen je alles over de invoering van de ZES-zone in Rotterdam voor Stadslogistiek, de ZES-zone, in Rotterdam in 2025. Deze zone is een afgebakend gebied waarbinnen alleen uitstootvrije voertuigen mogen rijden. De zone geldt voor alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s. Voor vrachtauto’s is een overgangsregeling van toepassing.

  Voor sommige typen bestelauto’s geldt vanaf 2025 een overgangsregeling tot uiterlijk 1 januari 2028. Meer informatie daarover vind je hier.

 • E-besteladvies op maat

  We kijken samen met jou naar je wensen en mogelijkheden om over te stappen naar een elektrische bestelbus en geven een advies op maat. Zoals welke elektrisch bestelbus het beste past bij jouw bedrijf en wat de kosten zijn. Maar ook praktische zaken zoals hoe en waar je je bestelbus kunt opladen.

  Wil je alvast een idee hebben over de kosten en mogelijke kostenbesparing, bereken deze dan met de E-bestelcalculator.

 • Advies over subsidies en fiscale voordelen

  We bespreken welke subsidies je kunt aanvragen, hoe je dat het beste kunt doen en welke fiscale voordelen er voor jou zijn bij de aanschaf van een elektrische bestelbus.

 • Mogelijkheden voor efficiënte stadslogistiek

  We nemen verschillende oplossingen voor slimme stadslogistiek onder de loep wat kan leiden tot minder ritten en kilometers. Wij kijken in overleg wat mogelijk is voor jou.

 • Een persoonlijke, online omgeving

  Na afloop van het adviesgesprek ontvang je een adviesrapport en inloggegevens voor een persoonlijke, online omgeving waar je de kostenberekeningen voor de verschillende elektrische bestelbussen kunt bekijken. Ook krijg je een Ecostars-City

  Met Ecostars City informeren, ondersteunen én waarderen we bedrijven die regelmatig in de binnenstad van Rotterdam rijden in de overstap naar schone en efficiënte logistiek. Lees hier meer informatie over Ecostars.


Overzicht subsidies en fiscale voordelen

Subsidies

De gemeente Rotterdam en Rijksoverheid bieden verschillende subsidies die de aanschaf van elektrische bestel- en vrachtauto’s aantrekkelijk maken en je helpen om het aantal vervoersbewegingen in de stad te verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor een elektrische bestelauto, die je in combinatie met andere fiscale voordelen kunt inzetten om de aanschaf van een schone bestelauto aantrekkelijk te maken.

Bekijk hier welke subsidies er op dit moment beschikbaar zijn.

Fiscale voordelen

De Rijksoverheid stimuleert elektrisch rijden met een milieu-investeringaftrek (MIA) en versnelde afschrijving (VAMIL) op een elektrische bestelauto en op de aanschaf van laadpalen. Ook ben je met een elektrische bestelauto vrijgesteld van motorrijbelasting en geldt een lagere bijtelling.

MIA/VAMIL

Heb je een elektrische bus, dan kom je voor maximaal €75.000,- in aanmerking voor MIA en VAMIL. De MIA kan worden aangevraagd naast de subsidie voor de aanschaf van een elektrische bestelbus.

Als je op je eigen parkeerplek op je bedrijfsterrein een laadpaal plaatst, kun je ook gebruik maken van de MIA/VAMIL-regeling. Deze regeling geldt voor investeringen tot €2.500,-.

Wil je meer weten? Klik dan hier voor informatie over de SEBA/MIA en de MIA/VAMIL-regeling.

Motorrijtuigenbelasting

Elektrische bestelauto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting terwijl deze voor dieselvoertuigen de komende jaren zal stijgen.

Bijtelling

Naast de verschillende aftrekposten en subsidies geldt vanaf 2021 ook een verlaagde bijtelling van 12% tot €40.000 van de fiscale waarde van een elektrische bestelauto als je er ook privé mee rijdt. Voor het meerdere van €40.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%.  Daarnaast kunnen (financiële) onzekerheden weggenomen worden door te leasen in plaats van zelf het elektrische voertuig aan te schaffen.

Meer weten of een adviesgesprek aanvragen?

Wil je meer weten of wil je een adviesgesprek aanvragen vul dan hieronder het contactformulier in en een van onze logistiek makelaars neemt contact met je op.

Voor meer informatie over rijden met een elektrisch bestelbus of vrachtauto, klik hier.

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Plugin 010 - Het kennisevenement van Logistiek 010 - Donderdag 30 maart - Laat ons weten of je er bij bent!